Pokročilá analýza dat odhaluje nebezpečné lokality

Pokročilá analýza dat odhaluje nebezpečné lokality

Projekt portalnehod.cz přináší rozsáhlý přehled lokalit s nejčastějším výskytem nehod v Česku.

V přehledné mapě (Mapa rizikových míst) najdete místa analyzované pomocí tzv. shlukové analýzy. Jako zdroj je použita databáze nehod, které se staly v České republice za posledních 24 měsíců. Výsledkem jsou riziková místa v mapě.

A jak celý výpočet probíhá?

Výpočet kritických míst a úseků je založen na vícerozměrných statistických metodách. Pro tento projekt byla využita shluková analýza, která pomocí svých algoritmů sdružuje nehody s podobnými vlastnostmi do shluků. Shlukem se rozumí skupina objektů, jež obsahují podobné prvky, ale zároveň jsou odlišené od prvků, které do skupiny nepatří.

Model je vytvořen na základě hierarchického shlukování pomocí DBSCAN metody (Density-Based Spatial Clustering of Applications with Noise), vzdálenost je měřena způsobem čtvercové euklidovské vzdálenosti. Pro identifikaci rizikových míst je využito GPS souřadnic nehody.

Video ukazuje, jak je v souřadnicové síti nehod tvořený shluk.

Shluky se dále dělí podle sledovaných parametrů na: usmrcení a vážná zranění, střety se zvěří, vlivy návykových látek, nepřiměřená rychlost, čelní střety a nebezpečné předjíždění.

Metoda se používá v celé řadě obdobných projektů

V březnu 2018 vydala společnost ESRI, výrobce mapového software GIS, článek o využití DBSCAN pro analýzu systematických problémů na silnicích. Příkladné je využití metody společností MIOsoft která vyvíjí program na analýzu nehod, založeném na metodě DBSCAN.

Pro projekt je vhodná i z toho důvodu, že interpretace (vysvětlení) metodiky výpočtu bodu není tolik komplikovaná jako u jiných metod (viz. video výše).