Nejrizikovějším místem na silnicích Jičínska je křižovatka Na Špici na I/16

Nejrizikovějším místem na silnicích Jičínska je křižovatka Na Špici na I/16

Nejrizikovějším místem na silnicích Jičínska je křižovatka Na Špici na I/16

25.července 2022

Křižovatka na státovce I/16 s odbočkou na Lužany patří dlouhodobě k nejnehodovějším úsekům silnic na Jičínsku. Za poslední dva roky se na sto metrech v místě, kterému se říká Na Špici, stalo celem jedenáct dopravních nehod, z nichž většinu zapříčinilo nerespektování přednosti v jízdě.  

/assets/jicinsky_01.JPG

Odbočka z I/16 na Lužany patří k nejnehodovějším místům v jičínském okrese. | Foto: Deník/Kateřina Chládková

Vyplývá to z dat, která Deník nashromáždil ze zdrojů České asociace pojišťoven. Při nehodách v úseku se jen za poslední dva roky zranilo čtrnáct lidí.

Obzvlášť v dopravní špičce je odbočení na křižovatce u stejnojmenného restaurace Na Špici adrenalinový zážitek i pro nejotrlejší řidiče. Na odbočkách od Dřevěnice i směrem od Lužan upravují přednost STOPky, na I /16 je navíc v úseku přikázané omezení rychlosti na 70 km/h. Dopravní značení ale mnozí řidiči nedodržují.

Nehodové místo najdete zde.

"Každý den dojíždím do práce do Bělohradu a vracím se zpět do Jičína v době, kdy je na silnicích nejvíc aut. Na této křižovatce často stojím dlouhé minuty, než je volný horizont a já můžu odbočit. Radši si tam počkám, po státovce lítají auta sem tam a mnozí včetně kamionů na sedmdesátce ani nezpomalí," popisuje zkušenosti řidička Pavla, pro kterou je každodenní cesta z práce stresující zážitek.

/assets/jicinsky_02.JPG

Nejrizikovějším místem na silnicích Jičínska je křižovatka Na Špici Zdroj: mapy.cz/Deník

Situaci neulehčuje řidičům ani fakt, že odbočka na Jičín směřuje přímo na západ, tudíž v podvečerních hodinách je při křižování jízdních pruhů nebezpečně oslňuje slunce a výhledu do zatáčky z části brání také plot u restaurace.

O funkčnosti dopravních omezení v úseku se hojně debatovalo už před lety. Na podzim 2018 instalovali dopravní policisté značení omezující rychlost, ani to ale nezabránilo dalším nehodám. Jen půl roku na to došlo Na Špici ke smrtelné dopravní nehodě. Pětatřicetiletý řidič nedal na křižovatce směrem od Lužan přednost a vjel do cesty čtyřiatřicetiletému řidiči, který v autě vezl ještě dvě třináctileté dívky. Na místě nehody zůstal ohořelý vrak auta a musel zasáhnout záchranářský vrtulník.

/assets/jicinsky_03.JPG

Nejrizikovějším místem na silnicích Jičínska je křižovatka Na Špici Zdroj: mapy.cz/Deník

V souvislosti se zvýšením provozu na jaře 2019 uvažovali policisté z jičínského dopravního inspektorátu o dalších změnách v úseku, které by vysoké nehodovosti na nebezpečné křižovatce předcházely.

"Pokusíme se iniciovat možné zbudování levého odbočovacího pruhu pro směr od Nové Paky na Lázně Bělohrad,“ předestíral tehdy vedoucí dopravního inspektorátu v Jičíně Petr Dejmek. V diskuzi se objevily i návrhy na vybudování okružní křižovatky, už tehdy si ale Dejmek nebyl jistý, že by to v dané lokalitě přispělo ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Odbočovací pruh ale v úseku dosud nebyl vytvořen. 

"Vím, že se o tom tehdy mluvilo, ale od té doby nás nikdo se záměrem nekontaktoval. Samozřejmě bychom byli rádi, protože ten úsek je opravdu rizikový. Nejen u odbočky na Lužany, ale třeba i při odbočování z I/16 do Dřevěnice," uvedl starosta Dřevěnice Dušan Vrabec.

Podle vedoucího jičínského dopravního odboru Martina Duczynského se v nejbližší době výraznější stavební úpravy na státovce Na Špici nechystají.

"My máme na starosti silnice druhé třídy. Na odbočce směrem od Lužan jsme provedli nutné úpravy značení, došlo tam k rozšíření nájezdu a částečnému zpřehlednění, ale na státní silnici se už naše kompetence nevztahují. Pokyn musí vydat krajský úřad a ŘSD," vysvětlil. V investičních plánech daných institucí se zatím stavební úpravy Na Špici neobjevují.

Zdroj: Deník