Na Domažlicku se nejvíce bourá u Smolova a Babylonu

Na Domažlicku se nejvíce bourá u Smolova a Babylonu

Na Domažlicku se nejvíce bourá u Smolova a Babylonu

19.července 2022

Rizikový úsek se nachází v blízkosti Babylonu na silnici 1. třídy č. 26.

/assets/domazlicko_01.JPG

Na Domažlicku jsou rizikovými zejména úseky silnic číslo 26 a číslo 22.

V domažlickém okrese jsou nejrizikovějšími místy, kde dochází k dopravím nehodám, úseky silnic číslo 26 a č. 22. Na jednasedmdesátém kilometru v blízkosti obce Babylon silnice I. třídy číslo 26 vedoucí od Plzně na hranice s Německem, se za poslední dva roky stalo deset dopravních nehod. Lehce zraněny při nich byly tři osoby. Příčinou nehod bylo vjetí do protisměru. Vyplývá to se statistik České asociace pojišťoven, kterou má Deník k dispozici.

„Jedno nebezpečné místo je určitě na silnici u Černého rybníka na Babylonu. Vybavil se mi také úsek častých nehod na silnici z Domažlic směrem na Kdyni,“ řekl Deníku řidič z povolání Zdeněk Patka ze Kdyně. Druhé místo v nelichotivé statistice patří silnici 1. třídy č. 22 a jejímu osmému kilometru nedaleko Smolova u obce Mrákov. Na tomto místě došlo v letech 2021 a 2022 k deseti nehodám s pěti lehce zraněnými účastníky. Řidiči se v těchto případech provinili nepřizpůsobením rychlosti stavu vozovky.

Nehody přitahují také dvě místa v Domažlicích. Devět kolizí se událo v Komenského ulici a čtyři na Týnském předměstí. Obešly se bez zranění.

Na Domažlicku jsou rizikovými zejména úseky silnic číslo 26 a číslo 22.

Řidiči bourali často také u Hostouně na silnici třetí třídy č. 195 nebo v Osvračíně.

K nehodám přispívá neukázněnost a agresivita řidičů a dopravní experti apelují na šoféry, aby byli pozorní. „Musejí předvídat a dodržovat pravidla silničního provozu. Základním problémem například je, že řidiči nedávají světelné znamení o změně směru jízdy, když odbočují, přejíždějí z pruhu do pruhu, nebo když objíždějí překážku, cyklistu. Což způsobuje mnoho nehod,“ vyjmenovala dopravní expertka Václava Ircingová ze společnosti BESIP.

Statistické údaje České asociace pojišťoven poukazují na počty nehod v rizikových místech, tedy nehod tvořící tzv. shluky. Nejedná se o všechny nehody, které se na dané silnici staly, ale pouze takové, ke kterým došlo na stejném místě silnice.

Zdroj: https://domazlicky.denik.cz/zpravy_region/na-domazlicku-se-nejvice-boura-u-smolova-a-babylonu-20220526.html