Nejvíce nehod na Žďársku? Na dálnici D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím

Nejvíce nehod na Žďársku? Na dálnici D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím

Nejvíce nehod na Žďársku? Na dálnici D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím

28.června 2022

Nejvíc se bourá na dálnici D1. Platí to i v rámci žďárského okresu. Konkrétně jde o úsek mezi Měřínem a Velkým Meziříčím. Podle statistik České asociace pojišťoven se za poslední dva roky v místě stalo šestapadesát dopravních nehod a dvacet lidí při nich utrpělo zranění. "Úsek je za mě bez problému. Já jezdím podle předpisů a nikdy jsem na tomto místě komplikace neměl,“ konstatoval řidič Jan Cach, který jezdí po dálnici D1 často.

/assets/zdarsky_denik02.JPG

Nehoda na dálnici D1 u Osové Bítýšky. Ilustrační foto.

Úsek není ničím výjimečný ani podle policejní mluvčí Dany Čírtkové. „V současné době nepatří mezi místa, kde dochází k vyššímu počtu dopravních nehod. Situace byla ale jiná v době, kdy zde probíhala rozsáhlá modernizace dálnice a provoz byl vedený v omezeném režimu jízdních pruhů vždy v jednom jízdním pásu,“ připomněla. Situace byla ještě komplikovaná skutečností, že ve zmíněném úseku je vyšší počet sjezdů a nájezdů a také na obou stranách dálnice jsou dálniční odpočívadla a parkoviště.

Podle Veroniky Vošické Buráňové z Besipu platí, že dálnice patří k těm bezpečným komunikacím, a to zejména z toho důvodu, že je zde pevně oddělen protisměrný pruh. "Celkově se za deset let stalo na území kraje 332 smrtelných nehod. Třicet sedm nehod bylo na D1, tak je to za deset let nějakých jedenáct procent. Naproti tomu silnice první třídy mají dvacet osm procent nehod,“ sdělila.

Vošická Buráňová připomíná, že dálnice D1 je nejvytíženější tepnou České republiky. "Je také důležité zmínit, že mnoho kolizních situací bylo způsobeno nevhodným chováním řidičů v dopravních omezeních při modernizaci dálnice,“ souhlasila s mluvčí policie Vošická Buráňová. Na závěr řidičům radí, aby byli ohleduplní. "Při řízení držíme v ruce zbraň. Musíme jezdit tak, abychom dělali maximum pro ochránění svého zdraví a umožnili tomu druhému udělat za volantem chybu bez následku pro nás oba,“ doplnila Vošická Buráňová.

Zdroj: https://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/nejvice-nehod-na-zdarsku-na-dalnici-d1-mezi-merinem-a-velkym-meziricim-20220526.html