Problematické napojení silnice děsí cyklisty

Problematické napojení silnice děsí cyklisty

Problematické napojení silnice děsí cyklisty

22.června 2022

Opava – Pokud cyklista projíždí křižovatku silnic Olomoucká a Lidická v Opavě, měl by zbystřit. Pro jedny z nejzranitelnějších účastníků silničního provozu jde totiž dlouhodobě o jedno z nejhorších míst, kde hrozí nehoda. Za poslední dva roky se jich zde stalo 5, za posledních pět let celkem 8 a za deset let dokonce 15 nehod. V posledních dvou letech zde však bylo pouze 1 lehké zranění.

/assets/opava_cyklisté.jpg

Foto: Zadavatel inzerce

Podle Jana Chalase ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod, tyto údaje vyplývají ze statistik mapy rizikových míst Portálu nehod. "Hlavní příčinou nehod je v této lokalitě nedání přednosti, konkrétně nedání přednosti proti příkazu značky Stůj dej přednost. Hned druhou nejčastější příčinou je nedání přednosti proti příkazu značky Dej přednost," uvádí Jan Chalas.

Nehodové místo najdete zde

/assets/_2opava_cyklisté.jpg

Zdroj: Zadavatel inzerce

Místo již řeší i BESIP

Podle krajského koordinátora BESIP v Moravskoslezském kraji Pavla Blahuta jde o silnici I/46 spojující Opavu s Olomoucí. „Místní komunikace obslužná – ul. Lidická - slouží jako zkrácení cesty mezi silnicemi I/11 a I/46. Hlavní komunikace je dvoupruhová, v přímé s maximální rychlosti v obci 50 km/h bez přidaných pruhů v křižovatce. Problematické je napojení místní komunikace ul. Lidické s úhlem křížení 54°. Ulice Lidická je jednosměrná ke křižovatce se silnicí I/46, má řadící pruhy pro levé odbočení a společný pro přímý průjezd a pravé odbočení. Přednost na výjezd ul. Lidické přes P6 – Stůj dej přednost v jízdě. Přechod pro chodce přes ul. Lidickou příliš dlouhý,“ popisuje místo Pavel Blahut. Největší riziko je podle něj v délce přechodu, úhlu křížení a vstřícnost vedlejších větví. „V současné době probíhá analýza místa, co by se dalo upravit, aby tento úsek byl bezpečnější,“ dodává krajský koordinátor BESIP.

/assets/_2opava_cyklisté_3.jpg

Zdroj: Zadavatel inzerce

Vážné zranění chodce

Křižovatka ulic Na Rybníčku a Lidické je nebezpečná i pro chodce. Před časem se totiž okolo jedenácté hodiny dopolední stala dějištěm dopravní nehody, při níž došlo k vážnému zranění. Třiaosmdesátiletý muž z Opavska jel ve směru k ulici Olomoucké a střetl se s osmaosmdesátiletým seniorem z Opavy, který přecházel silnici. Následně musel být přepraven do nemocnice. Policie šetří způsob jízdy řidiče či jestli sražený muž přecházel po přechodu pro chodce anebo na jiném místě vozovky mezi zaparkovanými vozidly. (tp)

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/problematicke-napojeni-silnice-desi-cyklisty-20220601.html