Smutné prvenství silnic v Ústeckém kraji

Smutné prvenství silnic v Ústeckém kraji

Smutné prvenství silnic v Ústeckém kraji

28.dubna 2022

Podle Portálu nehod došlo v Ústeckém kraji za poslední dva roky k 21 444 nehodám. Ústecký kraj tak má třetí nejvyšší počet nehod ze všech krajů v České republice. V této nelichotivé statistice ho přeskočila pouze Praha a Středočeský kraj.

/assets/iStock-1091407088.jpg

O tom, že silnice v Ústeckém kraji nejsou právě nejbezpečnější, svědčí nejen absolutní počet karambolů, ale i jejich přepočet na klíčové ukazatele. Když totiž porovnáme kraje podle počtu nehod a  délky silniční sítě, je Ústecký kraj opět třetí nejhorší. Pokud se však podíváme na počet nehod podle rozlohy jednotlivých krajů, tak je Ústecký kraj již druhý nejhorší v celé ČR se 402 nehodami na 100 km2 . A  podle počtu nehod na 100 tisíc obyvatel dokonce s 2717 nehodami dokonce statistiky vede.

Analytici Portálu nehod se podívali i na jednotlivé okresy Ústeckého kraje. Asi nepřekvapí, že co do počtu nehod je na prvním místě okres Ústí nad Labem následovaný okresy Litoměřice a  Louny. „Právě lounský okres vyčnívá se statistikách nehod způsobených nepřiměřenou rychlostí. Za poslední dva roky zde Portál nehod napočítal 512 nehod, které zavinili řidiči rychlou jízdou. Důvodem tohoto prvenství může být i  nedostavěná dálnice, kterou si řidiči "kompenzují" těžkou nohou na plynu a riskantním předjížděním,“ řekl Jan Chalas ze společnosti DataFriends.

POZOR NA ÚSTECKÉ KŘIŽOVATKY

Nejnebezpečnější místo Ústeckého kraje najdeme přímo v  Ústí nad Labem. Jde o křižovatku ulic Přístavní a Hrnčířská poblíž mostu Dr. E. Beneše. Velmi vytížená čtyřproudá silnice č. 62 kopírující tok Labe se zde zužuje ve  dvouproudovou silnici č. 30. Za  poslední dva roky došlo v tomto pro řidiče komplikovaném místě k 36 nehodám se škodou podle odhadu pojišťoven za 3,5 mld. Kč.

Druhé místo s největším počtem nehod je opět v  krajském městě, a to u kruhového objezdu u výjezdu z dolního parkoviště OC Forum. „To potvrzuje naše analýzy, podle nichž jsou křižovatky a  výjezdy z parkovišť u  obchodních center velmi rizikovým místem,“ řekl Jan Chalas.

Třetí nejnebezpečnější místo v kraji je hned poblíž – je to křižovatka silnice č. 30 – Pražská a silnice č. 613. Jde o velmi rušnou křižovatku, a  to nejen kvůli blízkému obchodnímu centru, ale i  díky tomu, že silnice č. 613 slouží jako přivaděč k dálnici D8.

Čtvrtým, pro řidiče nejvíc fatálním místem v kraji je silnice I/15 mezi Libčevsí a Želkovicemi v okrese Louny. Je to poměrně přehledná silnice, která svádí k  živější jízdě s  ostřejší zatáčkou, v  níž došlo za  poslední dva roky k  30 nehodám se škodou podle odhadu pojišťoven za  téměř 7 mld. Kč.

Páté místo s největším počtem nehod v Ústeckém kraji se pak nachází u Chlumce v okrese Ústí nad Labem. Je poblíž čerpací stanice Tank ONO a jde o křižovatku silnic č. 13 a č. 3, která vede k dálnici D8.

Okres Nehodové místo Počet nehod Škoda podle odhadu pojišťoven Nejčastější příčina nehod
Ústí na Labem v obci - křižovatka Přístvní a Hrnčířská 36 3 492 497 Kč nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem
Ústí na Labem v obci - křižovatka poblíž OC Forum 34 3 149 880 Kč řidič se plně nevěnoval řízení vozidla
Ústí na Labem v obci - křižovatka slinice č.30 Pražská a silnice 613 33 4 531 964 Kč nedání přednosti při odbočování vlevo
Louny č. 15 mezi Libčevsí a Želkovicemi 30 6 928 160 Kč nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky
Ústí na Labem č. 13 u Chlmce poblíž čerpací stanice Tank ONO 28 3 656 737 Kč nezaviněná řidičem