Rizikové šikany u Liberce vyhazují auta ze silnice

Rizikové šikany u Liberce vyhazují auta ze silnice

Rizikové šikany u Liberce vyhazují auta ze silnice

16. března 2022

Liberecký kraj - I přes zvýšenou informovanost řidičů a úpravy rizikových komunikací se některé úseky na českých silnicích stále vyznačují zvýšenou nehodovostí. I na základě statistik proto iniciuje Silniční správní úřad a Policie České republiky další podněty k úpravám těchto úseků.

/assets/u mnisku-se-4-zranenymi.jpg

Dopravní nehoda u Mníšku se 4 zraněnými | Foto: Zadavatel inzerce

Jedním z příkladů je i úsek silnice Liberec - Frýdlant, konkrétně Frýdlantská výpadovka z Mníšku. Je zde trojice šikan, kde projíždějící řidiči často neodhadnou rychlost.

Mapa rizikových míst podle Jana Chalase ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod, hlásí v této lokalitě 17 dopravních nehod s 20 lehce zraněnými (viz. odkaz).

Nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky je zde příčinou většiny nehod za uplynulé dva roky a nejčastěji se bourá do svodidel. Nebezpečné mohou být ale i stromy v okolí vozovky.

Některé úpravy již proběhly

Úpravy v podobě výměny vozovky s protismykovými vlastnostmi se dotknou státní silnice v Mníšku. Po posouzení křižovatky silnice I/13 se silnicí III/27253 mezi Mníškem a Albrechticemi u Frýdlantu již došlo k úpravám dopravního značení, snížení rychlosti a zlepšení průjezdu vozidel křižovatkou.

Dočasnou úpravou před časem prošel i úsek silnice I. třídy číslo 13 v Mníšku, konkrétně pravotočivá zatáčka na začátku obce ze směru do Liberce. Za mokra tu řidiči dostávali často smyk, proto byl zdrsněn odfrézováním a v plánu je i trvalá úprava povrchu silnice.

S varováním se připojil i Besip

Řidiči ve zmíněném úseku musí být podle slov krajského koordinátora BESIP pro Liberecký kraj Markéty Novotné velmi obezřetní, a to vzhledem k povaze a stavu komunikace. „Nejen klimatické podmínky mohou napomoci zapříčinit vznik dopravní nehody. Rozhodně se jedná o úsek, kde by řidič měl snížit rychlost vozidla za každého počasí. Stromy, které se v úseku nachází, mohou zapříčinit i oslnění řidiče, které může být následně příčinou dopravní nehody,“ vysvětlila dopravní expertka.

Nehody zde bývají tragické

Auta se v této lokalitě srazila například loni u Mníšku ve směru na Albrechtice u Frýdlantu. Na místo museli vyrazit hasiči a záchranáři, protože se při nehodě zranili čtyři lidé. Silnice byla delší dobu uzavřena a po dobu vyšetřování havárie bylo nutné využívat objízdnou trasu přes Mlýnice.

/assets/tragicky-stret-se-tremi-m.jpg

Tragický střet se třemi mrtvými Zdroj: Zadavatel inzerce

K tragické dopravní nehodě došlo před zhruba dvěma roky v pátek odpoledne na silnici vedoucí na Mníšek. Stříbrný vůz Seat, který řídila žena a vzadu seděly její dvě děti, tam narazil do popelářského vozu. „V levotočivé zatáčce došlo ke střetu osobního vozidla s popelářským vozem. Na místě zasahovaly složky Integrovaného záchranného systému,“ popsala tehdy policejní mluvčí Libereckého kraje Vladimíra Šrýtrová. Nehodu nepřežily dvě holčičky ani jejich matka. Žena a jedno dítě zahynuly na místě, druhé dítě zemřelo během leteckého převozu do Prahy. (tp, fota: HZS Libereckého kraje)

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/rizikove-sikany-vyhazuji-auta-ze-silnice-20220317.html