Rychlost a zvěř jsou častou příčinou nehod v okolí obce Patokryje na Mostecku

Rychlost a zvěř jsou častou příčinou nehod v okolí obce Patokryje na Mostecku

Rychlost a zvěř jsou častou příčinou nehod v okolí obce Patokryje na Mostecku

14. února 2022

Mezi riziková místa, kde se za poslední dva roky stalo 11 dopravních nehod se dvěma mrtvými, se zařadilo i okolí obce Patokryje na Mostecku. Jak podotýká Jan Chalas z Portálu nehod, díky úmrtím a těžkým zraněním toto místo poměrně vyniká jak v policejních statistikách, tak co se týká náhrady škod ze strany pojišťoven.

/assets/most-patokryje.jpg

Před lety zaplatil životem za rychlou jízdu u Patokryjí na Mostecku mladý řidič. Jeho spolujezdkyně utrpěla zranění. V autě policisté našli i lahve s vínem. | Foto: Archiv Deník

Rizikové místo najdete zde.

„Vážná dopravní nehoda zde hrozí i kvůli vjetí do protisměru v kopci, kde je řazení pruhů 2+1 a může to působit zmatečně pro řidiče, co tam jedou poprvé. Dalším nebezpečím je častý výskyt srážek se zvěří, konkrétně zde třikrát došlo ke střetu se srnkou, jednou s muflonem a rovněž s divokým prasetem,“ varuje Jan Chalas.

Problémem je v této lokalitě také rychlost, konkrétně nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky. Tři nehody se také staly v zimních měsících poté, co po prudkém klesání přišel nájezd na most, kde může hrát významnou roli námraza.

Skutečnost, že jde o nebezpečný úsek, potvrzuje také Milan Stehlík, krajský koordinátor BESIP pro Ústecký kraj. „Zmíněným úsekem projíždím velice často. Povrch silnice je kvalitní a dopravní značení - jak svislé, tak vodorovné - je v pořádku. Řidiči tak mají dostatek času na reakci. Vím, že se na tomto místě například stala vážná dopravní nehoda, kdy při vjetí do protisměru došlo po čelním nárazu k usmrcení dvou osob. V uvedeném případě se však jednalo o jízdu pod vlivem omamných látek,“ upřesňuje Milan Stehlík.

Celkově je pak podle něj nepřiměřená rychlost vozidla, navíc nepřizpůsobená aktuálním podmínkám provozu, a zvyšující se agresivita řidičů častým viníkem nehod. „Je zde horizont, kde za určitých světelných podmínek může docházet ke špatnému vnímání vzdálenosti nebo rychlosti vozidel. Avšak je na každém z nás, abychom přizpůsobili jízdu podmínkám na silnici. Samostatným problémem v této lokalitě je pak zmiňovaná zvěř. Za posledních pět let jen v této lokalitě došlo celkem k 12 registrovaným případům takové srážky a těžko říct, ke kolika menším nehlášeným kolizím,“ vypočítává krajský koordinátor Besip.

Pokud podle jeho slov připočítáme další srážky se zvěří na trase od Korozluk přes Sedlec, je tato lokalita opravdu vhodná k řešení. Bylo by zde vhodné instalovat pachové ohradníky, které se již na mnoha místech osvědčily, protože řešení instalovat plot by bylo velmi problematické. Milan Stehlík rovněž připomíná, že oblast Korozluky - Sedlec již byla označena jako lokalita k řešení, avšak zatím k ní nebylo vydáno rozhodnutí.

Nehoda přinesla smrt i zranění

Ke zmíněné tragédii došlo jednoho horkého srpnového dne dvě hodiny po poledni před necelými dvěma roky. Řidič jednoho z aut tehdy vjel podle policejní mluvčí Aleny Bartošové na silnici I/15 u odbočky do obce Patokryje z nezjištěných příčin do protisměru a tam se střetl s protijedoucím vozidlem. Jeden člověk zemřel ihned, další dva utrpěli zranění. „Další z účastníků karambolu přes veškeré úsilí zdravotníků a resuscitaci, která byla neúspěšná, podlehl svým zraněním,“ informoval tehdy mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník. Druhá osoba pak podle něj utrpěla velmi vážná zranění a byla letecky transportována do ústeckého traumacentra. Další středně zraněný muž byl na stejné místo převezen se středně závažným zraněním.

K další fatální nehodě, při které vyhasl lidský život, došlo loni v říjnu navečer mezi obcemi Korozluky – Sedlec a odbočkou na Patokryje. „Řidič motocyklu zde z dosud nezjištěné příčiny havaroval a následkem nehody utrpěl závažná zranění, kterým na místě podlehl,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Daniel Vítek.

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/patokryje-u-mostu-nohu-z-plynu-20220211.html