Bezpečnostní opatření má snížit riziko na silnici I/6 u Karlových Varů

Bezpečnostní opatření má snížit riziko na silnici I/6 u Karlových Varů

Bezpečnostní opatření má snížit riziko na silnici I/6 u Karlových Varů

Karlovy Vary - Na opatřeních ve velmi rizikovém úseku silnice I/6 z Karlových Varů na Prahu (km 108 - 111,700), kde dochází k tragickým nehodám, intenzivně pracuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve spolupráci s Policií ČR. Úsek výpadovky již byl osazen dopravními značkami, provedeno bylo zdrsnění povrchu a dojde ke zúžení silnice do dvou pruhů. Podle Portálu nehod došlo v tomto rizikovém úseku za posledních 24 měsíců k 46 dopravním nehodám.

/assets/vary clanek.jpg

Silnice č. 6 a sjezd od golfu a Olšových Vrat na Karlovy Vary. Za poslední dva roky zde bylo 20 nehod a 14 zranění.

Rychlou reakci si vyžádalo pět úmrtí během letošních prázdnin. V dané lokalitě jsou nyní umístěny dopravní značky „nebezpečí smyku v úseku 4 km“ a průběžně (za křižovatkami) jsou omezení rychlosti na „70 km/h za mokra“. Na začátku a konci úseku jsou umístěny značky „úsek častých dopravních nehod“, vše na retroreflexním podkladu. Položen byl také asfaltový nátěr, tzv. „mikrokoberec“, který zlepší protismykové vlastnosti vozovky.

„Po jednání s policisty a bezpečnostním auditorem bylo rozhodnuto o redukci komunikace na dva pruhy - jeden v každém směru. Na komunikaci byl rovněž položen mikrokoberec,“ informoval Zdeněk Hnízdil, šéf karlovarské pobočky ŘSD.

Na přelomu září a října budou provedena zmíněná další bezpečnostní opatření v nejrizikovějším, dvoukilometrovém úseku, a to od stykové křižovatky Drahovice až za oblouk u policejní střelnice. V této lokalitě se změní avizované třípruhové uspořádání na dvoupruhové. Mezi pruhy bude asi 1 m široký vyšrafovaný prostor, který oddálí míjející se auta. Je zde také možnost úsek osadit betonovými svodidly nebo např. balisety. Tímto opatřením dojde ke zpomalení provozu řádově o několik vteřin, což by mělo předejít dopravním nehodám.

Pokládka mikrokoberce, centimetrového asfaltového nátěru, který zdrsní vozovku, už je vysoutěžená. Ke zúžení vozovky by pak podle Hnízdila mohlo dojít do konce září. „Musí to ještě schválit krajský úřad. Není to procesně úplně jednoduché, jak by se mohlo zdát,“ vysvětlil šéf ŘSD.

V rizikovém úseku například zahynul koncem prázdnin čtrnáctiletý chlapec a jeho devětačtyřicetiletý otec. Počátkem srpna zde vyhasly životy dvanáctiletého hocha a jeho matky, několik dnů předtím i dalšího řidiče.

Serpentiny na Prahu byly postaveny v 70. letech minulého století a nebezpečnými se stávají v poslední době kvůli nárůstu provozu, rychlejším autům a daleko většímu hazardování motoristů. Komunikace mezi Drahovicemi až po odbočku na Olšová Vrata patří vůbec k nejnebezpečnějším v ČR, tento čtyřkilometrový úsek s 11 dopravními nehodami v loňském roce se navíc dostal na absolutní vrchol v žebříčku nehodovosti v celé zemi. „Jde o problematickou část komunikace, a to především z hlediska toho, že tam dochází k velkému provozu vozidel. Pro řidiče, kteří tento úsek neznají, mohou být zatáčky v tomto místě překvapivé. Nejčastější příčinou dopravních nehod v tomto úseku je nepřiměřená rychlost,“ uvedl před časem mluvčí Policie ČR Jakub Kopřiva.

Situaci by vyřešilo také dokončení dálnice D6. Jenomže právě tento problematický úsek má přijít na řadu až jako poslední, tedy v roce 2024. Dokončen má být o dva roky později.

Každý rok na silnicích zbytečně umírají stovky lidí. Podívejte se na www.portalnehod.cz, kde najdete místa, kterým je lépe se vyhnout nebo kde dbát zvýšené opatrnosti.

-

/assets/kv-mapa_denik-630.jpg

-

Nejrizikovější místa na výpadovce z Karlových Varů

Silnice Počet nehod Počet zraněných Nejčastější příčina Celková škoda Průměrná škoda
Silnice č.6 u odbočky na Olšova vrata 9 13 Přednost 1 025 000 Kč 113 889 Kč
Silnice č.6 u křižovatky s Pražskou ulicí 10 12 Rychlost 1 800 500 Kč 180 050 Kč
Silnice č.6 - výjezd z Karlových Varů 27 12 Rychlost 2 226 000 Kč 82 444 Kč

-

Zdroj: https://pr.denik.cz/doporucujeme/bezpecnostni-opatreni-ma-snizit-riziko-na-silnici-i-6-u-karlovych-varu-20210915.html