Křižovatka na D8 u Zdib je nebezpečná, čeká ji odlehčení

Křižovatka na D8 u Zdib je nebezpečná, čeká ji odlehčení

Křižovatka na D8 u Zdib je nebezpečná, čeká ji odlehčení

Z hlediska nehodovosti v žebříčku Portálu nehod (portalnehod.cz) se na předním místě drží úsek dálnice D8 u Zdib v okrese Praha-východ. Konkrétně jde o dálniční křižovatku s frekventovanou silnicí ve směru na Líbeznice, Neratovice a Mělník - poblíž logistického areálu a obchodního centra. Hlavním bezpečnostním problémem situace v místě je nejen silný provoz, ale vše navíc komplikuje i enormně využívané odbočování vlevo. Není divu, že se tu stávají nehody.

/assets/900x600-foto-zdiby.jpg

Portalnehod.cz sleduje poslední dva roky místa, kde se nejvíce bourá. A zmíněný úsek se drží v první trojce. Za sledované období se tu stala neuvěřitelná stovka nehod, při nichž vznikla hmotná škoda přesahující osm milionů korun, zraněno bylo sedm lidí. „Za první polovinu letošního roku se v uvedeném úseku stalo 11 dopravních nehod,“ dodala aktuální statistiku Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR.

/assets/zdiby-01_denik-630_9RpdNsU.jpg

Blýská se ale na lepší časy. Na dálnici D8 je v blízkosti Prahy připravováno její zkapacitnění. Očekává se zlepšení podmínek pro zmíněné odbočení z dálnice D8 na silnici I/9 ve směru na Líbeznice a Mělník. Výstavbou přímé větve by mělo dojít k eliminaci bezpečnostních rizik.

Navíc lze v širších souvislostech očekávat snížení aktraktivity alternativní trasy v úseku Praha-Březiněves směr Líbeznice po silnici II/243, kterou řidiči využívají, aby se nedostali do komplikací na zmíněné dálnici D8. Tato nyní frekventovaná krajská komunikace vede zástavbou několika obcí a ve Zdibech jsou tak často kolony.

Rizikové místo najdete zde.

Dálnice D8 (tzv. Drážďanská, či dříve Teplická dálnice) je dálnice vedoucí od Prahy severozápadním směrem přes Lovosice a Ústí nad Labem ke státní hranici s Německem, kde se volně napojuje na tamní dálnici A17. Začíná na severním okraji Prahy nedaleko obce Zdiby a končí severozápadně od krušnohorské vesnice Krásný Les v okrese Ústí nad Labem.

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/zdiby-20210816.html