Rizikový úsek dálnice D1 na Pelhřimovsku: Strašákem je rychlost

Rizikový úsek dálnice D1 na Pelhřimovsku: Strašákem je rychlost

Rizikový úsek dálnice D1 na Pelhřimovsku: Strašákem je rychlost

Nejvíce nehod na Vysočině evidují policisté na dálnici D1. Jedním z nejnebezpečnějších míst se stal třiaosmdesátý kilometr u Speřic na Pelhřimovsku.

/assets/83-km-d1-900x600.jpg

Rizikové místo najdete zde.  Za dva roky se tam stalo třiašedesát nehod a pět lidí se při nich zranilo. Nejčastější příčinou karambolů je zde rychlost včetně nevěnování se řízení.

/assets/83-km-d1_denik-630.jpg

Na vysočinské části dálnice loni policisté šetřili celkem 425 dopravních nehod, tři lidé při nich zemřeli. Jak ale podotkla pro Deník policejní mluvčí Dana Čírtková, bylo jich o poznání více. „Další, téměř stejný, počet nehod, si řidiči vyřešili cestou sepsání společného záznamu o dopravní nehodě - takzvaného euroformuláře. Nebylo tak zapotřebí šetření z naší strany,“ vysvětlila.

/assets/nehoda-83-kilometr.jpg

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnice (ŘSD) Nina Ledvinová uvedla, že na dálnici D1 v úseku Koberovice (EXIT 81) – Humpolec (EXIT 90) probíhá od roku 2019 modernizace. Doprava je zde tedy s výjimkou zimního období vedena v režimu 2+2 jízdní pruhy na jednom jízdním pásu, rychlost je omezena na 80 km/h. „Důvodem nehod je tedy zřejmě nedodržení stanovené rychlosti v uzavírce. Kompletně zmodernizovaný úsek bude zprovozněn letos na podzim,“ upřesnila mluvčí ŘSD.

„Když řidič jede nepřiměřenou rychlostí, a ještě nesleduje provoz před sebou, tak ho překvapí například kolona, která se před ním vytvořila, nebo dopravní značení, které svádí provoz do zúžení případně do druhého jízdního pásu. Pak lehko nestihne zareagovat a narazí do vozidla, které je před ním. Tyto nárazy, zejména v plné rychlosti, mívají fatální následky,“ upozornila Čírtková. Na rizikové úseky se proto policisté více zaměřují.

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/rizikovy-usek-dalnice-d1-strasakem-je-rychlost-20210707.html