Řidiči v Plzeňském kraji jezdí příliš rychle. Pozor si dejte na silnici I/20

Řidiči v Plzeňském kraji jezdí příliš rychle. Pozor si dejte na silnici I/20

Řidiči v Plzeňském kraji jezdí příliš rychle. Pozor si dejte na silnici I/20

Silnice I/20 je komunikací I. třídy a jde o jeden z páteřních silničních tahů v zemi. Možná právě proto je také místem častých dopravních nehod způsobených rychlou jízdou. Silnice spojuje města Karlovy Vary, Bečov nad Teplou, Plzeň, Písek a České Budějovice. Po celé délce je po ní vedena evropská silnice E49. Celková délka komunikace je 214 kilometrů.

Nejrizikovějším místem a zároveň nejrizikovějším místem v celém v Plzeňském kraji je z důvodu vysoké rychlosti  úsek silnice I/20 u Nepomuku, kde je mírná zatáčka navazující na relativně rovný úsek. Ten zřejmě řadu šoférů láká k tomu, aby šlápli na plyn. Za 24 měsíců zde došlo k 17 dopravním nehodám kvůli nepřizpůsobení rychlosti, při nichž bylo zraněno 14 lidí. Celková škoda dosáhla téměř 1,3 milionu korun.

Rizikové místo naleznete zde:  Mapa rizikových míst (portalnehod.cz)

Řidič přerazil octavií morový sloup

U Nepomuku na se před několika lety stala také raritní nehoda, která se zapsala do paměti místních obyvatel. Řidiči, kteří tudy projížděli po rozednění, si nemohli nevšimnout Škody Octavia jakoby vystavené na travnatém středním ostrůvku, kde stával morový sloup, z něhož po nárazu auta zbyl jen sokl. Nehoda se stala kolem páté hodiny ranní. Čtyřiadvacetiletý řidič jel ve směru od Nepomuku, nepřizpůsobil rychlost jízdy, vyjel ze silnice a morový sloup přerazil. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, řidič nebyl pod vlivem alkoholu. Na místě dostal blokovou pokutu. Škoda činila třicet tisíc korun na autě, deset na sloupu.

/assets/dn-nepomuk-d210608i0e6c1.jpg

Správce komunikace provádí opatření ke zvýšení bezpečnosti

Pavel Křovák z plzeňského provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic ČR informoval, že v uvedeném úseku silnice I/20 u Nepomuku došlo v loňském roce k pokládce tzv. mikrokoberce v rizikové zatáčce u rybníčku. Účelem této novinky má být zvýšení protismykových vlastností. „Psychologicky změna povrchu nutí řidiče ke snížení rychlosti, což se projevilo snížením nehodovosti. Dále před dvěma lety byla provedena celoplošná oprava povrchu silnice I/20 v úseku od rybníku Pazderna přes křižovatku se silnicí II/230 až na začátek Nepomuku. Tato úprava zahrnovala kromě odstranění lokálních závad komunikace rovněž nové vodorovné dopravní značení, rozšíření krajnic a opravu svodidel,“ upřesnil Pavel Křovák.

Dále se podle jeho slov připravuje úprava směrového oblouku před odbočkou na obec Klášter, která spočívá ve zvětšení poloměru a prodloužení rozhledové vzdálenosti. Tato úprava umožní vytvoření nového odbočovacího pruhu a v důsledku toho dojde ke zvýšení bezpečnosti provozu. Akce je ve stádiu zpracování projektové dokumentace a výkupu pozemků.

V Plzeňském kraji je rychlá jízda příčinou čtvrtiny dopravních nehod

Jeden z nejhorších v České republice je Plzeňský kraj z hlediska zavinění dopravních nehod rychlou jízdou. Více než 26 % dopravních nehod zde vznikne právě z důvodu nedodržení předepsané rychlosti, což jej staví na druhou pozici za kraj Vysočina. Podíváme-li se na statistiku z pohledu pachatele nehod, tak Plzeňský kraj řebříčku dokonce kraluje.

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/v-plzenskem-kraji-je-rychla-jizda-pricinou-ctvrtiny-dopravnich-nehod-20210611.html