Agresivita na silnicích v Ústeckém kraji

Agresivita na silnicích v Ústeckém kraji

Agresivita na silnicích v Ústeckém kraji – nejvyšší je v okrese Děčín

Na Ústecku se za posledních deset let stalo 59026 dopravních nehod, z nichž 1532 bylo způsobených agresivní jízdou. Lidé jsou pod tlakem, což se projevuje i na silnicích. Extrémně rychlá jízda, lepení se na jiná auta, tzv. myšky, to jsou asi nejčastější projevy agresivity. Do jisté míry za nimi stojí jeden společný jmenovatel, a tím je všudypřítomný spěch. Řidiči jsou pak náchylnější k nevhodnému chování, či chybám při řízení vozidla. Bohužel pro řadu lidí je jízda v autě v jistém smyslu ventilem a snadno se pak nechají strhnout k agresi.

V okrese Děčín je nejvíce nehod způsobených agresivním chováním ve srovnání s ostatními okresy Ústeckého kraje. Vyplývá to z tematické analýzy projektu Portál nehod, který přináší přehled lokalit s nejčastějším výskytem nehod v Česku. Riziko, že se vám stane nehoda, jejíž příčinou je agresivita, je v tomto nejrizikovějším okrese Ústeckého kraje dvojnásobné v porovnání s Litoměřicemi, který vychází z hlediska agresivních nehod v Ústeckém kraji jako nejméně rizikový. „Zatímco v okrese Litoměřice činí podíl agresivních nehod přibližně 1,78 % případů ze všech nehod, v okrese Děčín se jedná o 3,85% podíl, což znamená, že téměř každá 25. nehoda vzniká z důvodu agresivity,“ doplňuje Petr Jedlička, vedoucí oddělení pojistné matematiky a analýz ČKP, která portálu nehod poskytuje data o nehodách.

/assets/ustecky-kraj-1.jpg

Mladí a neklidní řidiči způsobují více nehod

Řidiči ve věku 20 – 29 let způsobí v Ústeckém kraji největší počet nehod svou agresivní jízdou – ročně je to kolem 40 nehod. Zatímco u další skupiny řidičů od 30 do 49 let, počet takto způsobených nehod ročně klesá, u mladých řidičů do 29 let je trend opačný. Ukázala to zmiňovaná analýza Portálu nehod.

„S přibývajícím věkem roste u řidičů opatrnost a zodpovědnost, u mladých řidičů je řízení automobilu bohužel často způsobem, jak se předvést před kamarády nebo si dokázat vlastní výjimečnost,“ uvádí Jan Chalas, ze společnosti Data Friends, která je autorem a provozovatelem portálu nehod.

/assets/ÚStecký kraj graf2.png

Agresivní řidiče potkáte v nových vozech

Analýza Portálu nehod se zaměřila také na vztah mezi agresivitou a stářím automobilů. Nejvíce nehod z agresivity v Ústeckém kraji – a to 170 ročně – způsobí automobily, které nejsou starší než 1 rok. Po pěti letech se pak auta dostávají k dalším vlastníků sice již jako ojetá, pro své nové majitele jsou de facto jako nová, a to vede opět k nárůstu počtu nehod z agresivní jízdy. Je to více než 150 nehod u vozidel se stářím kolem 5 let.

„Další podobný cyklus pak nastává u aut stáří kolem 15 let, kdy riziko z agresivní jízdy v takto starém automobilu je kvůli stáří auta ještě vyšší. Agresivní jízda starým autem je pak skutečnou hrozbou pro všechny,“ uvádí Jan Chalas, ze společnosti DataFriends.

Nejvíce nehod způsobí Ústečani na svém domácím hřišti

Podle Portálu nehod celkově řidiči z Ústeckého kraje způsobí nejvíce nehod na domácím území. Statistikám dominuje krajské město a okres Ústí nad Labem, kde ale není největší podíl nehod způsobených agresivní jízdou. V tomto si prim drží, okres Děčín.

Mimo Ústecký kraj pak Ústečani nejvíce nehod způsobí na území hlavního města – zejména v Praze 3, v Praze 1, 4 a 2.

/assets/ÚStecký kraj graf3.png

Portál nehod – jako nástroj prevence a zdroj jedinečných informací

Portál nehod je novým nástrojem sloužícím k prevenci proti nehodám. Cílem portálu je za přispění shlukové analýzy systematicky lokalizovat a upozorňovat na riziková místa a tím pomoci ke zvýšení bezpečnosti na českých silnicích.

Návštěvníkům umožňuje velmi jednoduše zjistit, na kterých místech dochází k nejčastějším nehodám. Zdrojová data Portálu nehod tvoří statistiky dopravní policie, ale také data od pojišťoven. Díky tomu přináší portálnehod.cz nejucelenější statistiky dopravních nehod v Česku.

Portál nehod (www.portalnehod.cz) vznikl za podpory Fondu zábrany škod a úzké spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů. Autorem projektu je společnost DataFriends, která i portál provozuje. Mediálním partnerem projektu je Deník.

Zdroj: https://decinsky.denik.cz/ctenar-reporter/nejvice-nehod-zpusobi-v-usteckem-kraji-agresivita-ridicu-na-decinsku-20210421.html

##Analýzy_novinaři/2021_03_Agresivni_jizda_Ústecký_kraj#Page1#500###