Portalnehod.cz přináší ucelený přehled lokalit, kde se v Česku nejvíc bourá

Portalnehod.cz přináší ucelený přehled lokalit, kde se v Česku nejvíc bourá

Portalnehod.cz přináší ucelený přehled lokalit, kde se v Česku nejvíc bourá

Tyto webové stránky umožňují návštěvníkům velmi jednoduše zjistit, na kterých místech dochází k nejčastějším nehodám. Zdrojová data Portálu nehod tvoří statistiky dopravní policie, ale také data od pojišťoven. Díky tomu přináší portálnehod.cz nejucelenější statistiky dopravních nehod v Česku.

Cílem portálu je za přispění shlukové analýzy systematicky lokalizovat a upozorňovat na riziková místa a tím pomoci ke zvýšení bezpečnosti na českých silnicích. Motoristická veřejnost získá přehled o místech s nejčastějším výskytem nehod prostřednictvím článků, které na portálu publikují datoví analytici a novináři, ale také pomocí mapy zobrazující místa, kde se stalo nejvíce nehod za poslední dva roky.

Užitečné informace pro řidiče, starosty i novináře

Návštěvníci stránek si zde zároveň mohou dohledat místa, kterými pravidelně projíždějí, a zjistit, kde je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Pokud lidé uvidí, že v jejich blízkosti se nacházejí rizikové lokality, mohou je sdílet ve veřejném prostoru a nabádat patřičné orgány k jejich řešení. Naopak státní správa i samospráva mají v rukou efektivní nástroj, s jehož pomocí mohou vyhledávat nebezpečné úseky a realizovat nápravu.

Mapa rizikových míst nabízí přehled lokalit s největším výskytem dopravních nehod za posledních 24 měsíců. Tyto údaje lze dále filtrovat podle nejvýznamnějších příčin, jako je předjíždění, rychlost nebo střet se zvěří, příp. lze označit jen lokality, kde došlo k tragickým nehodám. Mapa nabízí i členění podle krajů a okresů. Zvolený filtr doplňuje tabulka 10 nejnebezpečnějších míst. Zajímavé souvislosti mezi zmíněným členěním mohou zájemci dále zkoumat ve vědecké části, kde jim jsou po registraci zpřístupněny profesionálně zpracované analytické podklady.