I přes pokles nehod hrozí řada úseků na Opavsku rizikem

I přes pokles nehod hrozí řada úseků na Opavsku rizikem

I přes pokles nehod hrozí řada úseků na Opavsku rizikem

3. prosince 2021

Opavsko – Celkem 1 331 dopravních nehod registrovali v roce 2020 policisté v opavském okrese. Pro srovnání v roce 2019 to bylo 1 476 a v roce 2018 celkem 1 449 nehod. Ze statistik vyplývá, že nejen na Opavsku, ale v celém Moravskoslezském kraji došlo k poklesu dopravní nehodovosti. I přesto je třeba dbát v některých místech zvýšené opatrnosti. Portál nehod zobrazuje TOP 10 nejrizikovějších míst. Víte, která to jsou?

„Na snížení nehodovosti se podílelo vyhlášení nouzového stavu v naší republice a s tím související omezení volného pohybu osob,“ upřesňuje opavský policejní mluvčí René Černohorský. Mezi nejčastější příčiny kolizí opět patřil nesprávný způsob jízdy řidičů, nepozornost účastníků silničního provozu, nedání přednosti v jízdě, nepřiměřená rychlost a předjíždění. S rostoucí intenzitou dopravy je třeba neusínat na vavřínech a být obezřetný zejména pokud projíždíte rizikovými úseky.

Proto Portál nehod připravil pro přehlednou mapu rizikových míst, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám. „Tato mapa je stěžejním pilířem celého projektu a s její pomocí si řidič může jednoduše dohledat kraj, okres, nebo konkrétní místo, kterým například pravidelně projíždí. Pro každé rizikové místo ukazuje počet nehod za posledních 24 měsíců, jejich příčinu, výši způsobené škody a také například počty zraněných a další údaje,“ uvádí Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem Portálu nehod.

Mezi nejhorší v Opavě patří Mokré Lazce

Na první pozici v žebříčku TOP 10 rizikových míst Portálu nehod se v okrese Opava umístila křižovatka ze silnice Opavská na obec Mokré Lazce. Za posledních 24 měsíců se zde stalo 21 dopravních nehod s 5 zraněnými. Další místo je jen o pár kilometrů dál u křížení na Nové Sedlice, kde se za dva roky přihodilo 10 nehod s 6 zraněnými. Obě křižovatky jsou podle krajského koordinátora Besip pro Moravskoslezský kraj Pavla Blahuta umístěny mimo obec a rychlost je tam snížena na 70 kilometrů v hodině. „Ale v praxi toto málokdo respektuje. V okamžiku, kdy tam začne vozidlo odbočovat vlevo, vytvářejí se nebezpečné situace. Levý jízdní pruh je určen pro jízdu rovně a odbočení vlevo a někteří řidiči si nemusí včas uvědomit, že vozidlo bude odbočovat,“ dodává Pavel Blahut. Riziková místa najdete zde a zde.

Matoucí kruhový objezd na obchvatu Opavy

Za zmínku stojí také kruhový objezd u Penny, kde se za poslední dva roky stalo 12 nehod s 6 zraněnými. Celková škoda zde dosahuje téměř 1 milionu korun. „Podle statistik je nejčastější příčinou nehod nedání přednosti v jízdě, což může souviset se zvláštním vyvedením z kruhového objezdu. Nelze jednoznačně říci, jestli umožňuje odbočení ve zvýrazněném pruhu bez ohledu na projíždějící vozidlo ve vnitřním kruhu, které zrovna neoznamuje, že bude odbočovat,“ uvádí Jan Chalas. Také krajský koordinátor Besip v tomto úseku nedávno jel a podle svých slov si rovněž nevhodně najel. „Šířka jízdního pruhu pro napojení na kruhový objezd je „matoucí“. Dostal jsem se poté do úhlu, že výhled do kruhového objezdu jsem měl špatný. Při pohledu jen do zrcátka se hůře odhaduje rychlost vozidla, které se blíží.“ Rizikové místo najdete zde.

Druhou příčku obsadil kruhák Malé Hoštice

Ovšem z pohledu počtu nehod, které se v této lokalitě za poslední dobu staly, se jako rizikovější jeví kruhový objezd u Malých Hoštic. Ten se s 15 nehodami a 4 zraněními dostal na druhou příčku nejrizikovějších míst v okrese Opava. Pavel Blahut míní, že jde vcelku o malý kruhový objezd, který se nachází mimo obec. Vozidla zde dojíždějí ve vyšší rychlosti, a proto hrozí neodhadnutí rychlosti auta, které je v objezdu. „V případě úseku Malé Hoštice může být možná rizikový výjezd z účelové na pozemní komunikaci.“

Mapa rizikových míst zde.

V Opavě pozor na křižovatku Rooseveltova x Hradecká

Přímo v Opavě se s počtem 9 nehod za poslední dva roky na osmé příčce umístila křižovatka ulic Rooseveltova a Hradecká. Krajský koordinátor Besip Pavel Blahut k této křižovatce uvedl, že nevidí žádný důvod, proč je zde taková kumulace dopravních nehod. „V křižovatce jsou dobré rozhledové podmínky, z jedné strany je osazena značkou ´Stůj, dej přednost v jízdě´ a pravděpodobně při jízdě z tohoto směru nejčastěji docházelo k nedání přednosti. Z této strany je hůře vidět za dům, tak se domnívám, že to je ta příčina – vozidlo může najet „hlouběji“ do křižovatky, aby řidič lépe viděl,“ domnívá se Pavel Blahut.

Mapa rizikových míst zde.

Počet nehod Celková škoda Odkaz
křižovatka silnice I/11 na Mokré Lazce 21 1 906 000 Kč Odkaz
kruhový objezd Malé Hoštice 15 654 000 Kč Odkaz
křižovatka u Penny 12 833 000 Kč Odkaz
křižovatka ze silnice Opavská na Skřipov 12 3 303 000 Kč Odkaz
úsek mezi Velkou a Malou Hošticí 12 405 000 Kč Odkaz
křižovatka Nová Sedlice 10 1 304 000 Kč Odkaz
kruhový objezd Kylešovice 10 669 000 Kč Odkaz
Rooseveltova x Hradecká 9 571 000 Kč Odkaz
křižovatka ze silnice Olomoucká na Dolní Životice 8 1 121 000 Kč Odkaz
Silnice I/11 nedaleko Hrabyně 8 627 000 Kč Odkaz

-

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/i-pres-pokles-nehod-hrozi-rada-useku-na-opavsku-rizikem-20211122.html