Komplikovaná křižovatka u Vodárny v Ostravě přináší problémy

Komplikovaná křižovatka u Vodárny v Ostravě přináší problémy

Komplikovaná křižovatka u Vodárny v Ostravě přináší problémy

6. října 2021

Druhým nejnebezpečnějším místem z pohledu počtu dopravních nehod v Ostravě je podle Portálu nehod křižovatka Plzeňská a 28. října. Za posledních 24 měsíců se zde stalo 18 dopravních nehod s celkovou škodou dosahující téměř 2,5 milionu korun.

/assets/ostrava-denik-galerie.jpg

-

Rizikové místo najdete zde.

Křižovatka 28.října – Mariánskohorská-Plzeňská, přezdívaná U Vodárny, patří k nejrizikovějším místům v kraji i proto, že patří k nejkomplikovanějším v moravskoslezské metropoli.

Rovněž podle BESIPu jde o velmi vytížené místo s vysokou intenzitou dopravy. „Na křižovatce, která je zpravidla řízena světelnou signalizací, je v některých směrech zakázáno odbočení doleva nebo doprava, v křižovatce je veden i provoz tramvají. Řekl bych že největší problém je v řidičích, kteří ne vždy dodržují jízdu vozidel na světelnou signalizaci. Také při dojezdu ke křižovatce mnohdy dochází k tomu, že dojezdová rychlost do křižovatky je větší, než je povolený limit,“ míní Pavel Blahut, krajský koordinátor BESIP pro Moravskoslezský kraj.

Když řidič ke křižovatce dojíždí, musí podle jeho slov také sledovat pohyb chodců na tramvajových zastávkách – a takto zahuštěný dopravní prostor, kdy šofér musí řešit mnoho vjemů, je velice náročný na pozornost a případné řešení vzniklých situací. Také v okamžiku, kdy je vypnutá signalizace, mnoho řidičů zapomíná dát přednost v jízdě tramvaji, která v křižovatce odbočuje.

„Vzhledem k výše popsaným skutečnostem se tady jedná o „nebezpečné“ místo, kdy největší šanci na snížení rizika mají řidiči tím, že by sledovali a plně se věnovali řízení vozidla. Zvláště používání mobilního telefonu během jízdy silně narušuje pozornost při řízení – a opět i zde uvidíte mnoho řidičů, kteří toto ustanovení zákona porušují,“ dodává koordinátor BESIP.

/assets/ostrava_denik-630.jpg

-

Nesouhlasné reakce vyvolaly i nezvyklé nástřiky na frekventované ulici 28. října, v úseku Mariánské náměstí – křižovatka U Vodárny. Na vozovce vznikl pruh pro cyklisty, který doplňují symboly osobního a nákladního vozidla. A právě tyto automobilové symboly se staly důvodem neshod mezi ostravským magistrátem a policisty, kteří se k dopravnímu značení vyjadřovali. „Dali jsme jasný a jednoznačný nesouhlas s umístěním symbolů. Souhlas se týká pouze ochranného jízdního pruhu pro cyklisty,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie. Stanovisko policie ale nebylo pro ostravský magistrát závazné.

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/komplikovana-krizovatka-prinasi-problemy-20210930.html