Nevhodně umístěný kruhový objezd v Brně zhoršuje dopravu

Nevhodně umístěný kruhový objezd v Brně zhoršuje dopravu

Nevhodně umístěný kruhový objezd v Brně zhoršuje dopravu

1.10.2021

Brno – Jedním z nejnebezpečnějších míst v Brně je mimoúrovňová křižovatka u OC Futurum. Kraluje žebříčku TOP 10 rizikových míst Portálu nehod v tomto městě. Za sledované období se zde stalo 25 nehod s celkovou škodou přesahující 2 miliony korun.

/assets/foto-futurum-Brno_4HuTMNB.jpg

-

Rizikové místo najdete zde.

Rizikovost místa spočívá v tom, že zde řidiči aut směřujících na dálnici D1 často nesprávně vyhodnocují dopravní situaci. Najíždějí do odbočovacího pruhu směřujícího k okružní křižovatce, poté projedou přes dopravní stín a dochází ke střetům s vozy vyjíždějícími z okružní křižovatky na silnici I/52. Nákladní auta tady mohou mít připojující se osobní vozidla v tzv. mrtvém úhlu. K riziku přispívá i vysoká intenzita provozu stejně jako značný podíl nákladní dopravy. Dalším negativem je blízkost jednotlivých připojení.

/assets/il_denik-630.jpg

Složité řešení v lokalitě křižovatky připouští i Krajský úřad Jihomoravského kraje s tím, že v minulosti zde byla postavena naprosto nevhodně okružní křižovatka nejen z hlediska umístění, ale i z hlediska parametrů. Jedno z uvažovaných řešení v rámci rozšíření dálnice je, že se sjezd a nájezd k okružní křižovatce zruší a posune se směrem k Modřicím. Další možností jsou "mosty Moravanská", což je řešení velmi nákladné.

Podle BESIPu se problémem stává toto místo ze dvou důvodů. „Jedním je kolona na D1 - nejčastěji ve směru na Vyškov, ale i obráceně ve směru na Prahu. Díky kolonám na D1 se vytváří v místě odbočení na zmiňované křižovatce kolona většinou kamionů a mezi nimi se často chaoticky snaží předjíždět osobní auta. Situaci zatím úplně nezklidnilo ani omezení rychlosti před tímto sjezdem,“ vysvětluje krajský koordinátor BESIP v Jihomoravském kraji Pavel Čížek.

Druhým problémem jsou podle něj souběžné silnice v obou směrech okolo silnice 55 (u ABB i OC Futurum) navazující kruhové objezdy. „Vlivem silného vytížení všech silnic a zřejmě i kvůli sledování navigací dochází k velkému zahuštění nájezdů a výjezdů na poměrně krátkých úsecích stejně jako ke zmatečnému chování některých řidičů. Tím následně hrozí vznik kolizních situací. Nejvíce je to vidět v dopravních špičkách,“ dodává krajský koordinátor BESIPu.

Zdroj: https://pr.denik.cz/cesty-mesty/dopravni-reseni-je-velmi-nakladne-20210930.html